Intra in contul tau
Logheaza-te cu facebook
Bine ati venit!

Sanatate din flora spontana

anuta
Mesaje: 1
Membru din: Mie 26 Aug, 2009 6:52 pm

Sanatate din flora spontana

Mesajde anuta » Joi 30 Aug, 2018 9:20 pm

Flora spontană este încă bogată în plante benefice sănătăţii, recomandate mai ales acum, în perioada de trecere de la sezonul cald la cel rece, care expune organismul la şocuri termice.
Organismul are nevoie de vitaminele, sărurile minerale şi nutrienţi pe care din plantele medicinale pe care natura continuă să ni le ofere. Potrivit cercetătorului în horticultură Costel Vânătoru, ”flora noastră spontană este plină de plante medicinale, fructe de pădure, pe care le putem recolta acum şi pot să contribuie la menţinerea sănătăţii noastre”. ”Acum se recoltează măceşe, cătina, păducelul, bobiţele acelea roşii, ca nişte măceşe dar mai mici. De la păducel se întrebuinţează atât fructele, cât şi frunzele. Sunt bune pentru ceaiuri şi pentru sănătate. Aceste plante medicinale fie pentru a fi folosite în starea lor naturală, fie pentru a fi conservate pentru iarnă. Acum folosim această grupă de plante iar primăvara şi vara avem alte grupe de plante medicinale”, spune horticultorul Costel Vânătoru. Fructele de pădure sunt o permanentă sursă de energie furnizată organismului uman printr-o multitudine de beneficii pentru sănătatea omului sub forma de vitamine, minerale şi diverşi compuşi organici. Ne putem bucura de nutrienţii şi aroma fructelor de pădure consumându-le indiferent de sezon, fie rece, fie cald sub forma de ceai de fructe de pădure.
Zona Dobrogei,zona unde locuiesc,este o zona de deal unde se gasesc multe plante medicinale dar si arbusti ,,plini"de sanatate ,de vitamine,de viata.Vreau sa va povestesc despre cei mai intalniti arbusti din flora spontana,aici,pe dealuri.Macesul pare sa fie regele dealurilor,poroambele si gherghinele(paducelul)fac intrecere in ramuri incarcate de fructe coapte,pana la caderea primei brume.Strajuiesc si mamaligii a caror fructe sunt dulci si se consuma ca atare sau uscate ,tot toamna tarziu,mirosul mamaligilor este fantastic dimineata si seara pe racoare.Mai rara ,dar intalnim mere salbatice,rosii si galbene(mai rare),pere padurete care miros demential atunci cand sunt coapte si cad in iarba,avem multi corcodusi,duzi si chiar cirese salbatice,mici si amarui,din care prepar sirop si paste(gemuri)sau dulceata in special pentru prajituri,culoarea si gustul fiind unic,intre toate minunatiile date de natura.Trecem pe langa duzi si corcodusi si uitam ca am crescut cu ei,,la masa",copiilor fiindu-le chiar frica sa nu aibe fructe otravitoare....trebuie sa ii invatam sa manance curat,asa cum am mancat si noi cand eram copii si nu aveam nicio boala datorata fructelor nespalate din flora spontana....
Porumbele sau poroambele pot fi folosite pentru a face gem, marmelada, jeleu, sirop, vin, tuica, lichior, otet si alte preparate. Fiind destul de astringente la gust, prea putine sunt persoanele care le consuma crude. Ele pot fi consumate foarte bine dupa ce sunt inghetate, deoarece ingetul descompune unele zaharuri. Se pot conserva foarte bine la congelator. Porumbele se adauga in unele zone in muraturi pentru o mai buna conservare a acestora si pentru culoarea minunata pe care le-o ofera.

Porumbele uscate si frunzele acestei plante pot fi folosite pentru a face ceai de plante. In mod similar, florile de porumbar sunt comestibile si pot fi zaharisite sau cristalizate. Pentru iarna, porumbele se usuca.

Porumbele sunt recomandate in dureri de stomac, diaree, dizenterie, afectiuni renale, dischinezii biliare, guta, tuse convulsiva, in afectiuni ale inimii, pentru stimularea digestiei.
Mărul sălbatic sau mărul pădureţ (Malus sylvestris) este mai înalt decât mărul cultivat, fructele sale fiind mici și astringente. Valoarea medicinală a acestor fructe este semnificativă, dar în mod obișnuit nu sunt utilizate, preferându-se folosirea mărului pădureţ doar ca portaltoi pentru mărul cultivat.Sunt peste 20 de afecţiuni în tratarea cărora mărul este un adjuvant preţios. Cea mai importantă contribuţie a mărului – tonifică din punct de vedere muscular și nervos. Mărul este utilizat cu succes în căderile organismului ca urmare a unor afecţiuni sau, pur și simplu, în caz de oboseală fizică și intelectuală, anemie, demineralizare. La fel de important este mărul și în cazul în care organismul este supus la eforturi semnificative, cum ar fi sarcina, performanţa sportivă, maratonul intelectual.

Mărul este un bun bandaj pentru tractul gastro-intestinal. Utilizat și în obezitate, mărul este eficient sub formă de cure de mere verzi.

Mărul are efecte dintre cele mai importante în afecţiunile cardiovasculare, fiind un agent de reducere a colesterolului, influenţând, de asemenea, în bine, tensiunea, evoluţia edemelor cardio-renale, a arterosclerozei. În acest sens, dr. farm. Ovidiu Bojor amintește de cura lui Kempner, prin care se reduce sever colesterolul din sânge, mai ales în faza de atac ce poate dura de la o lună la trei luni, fază în care se consumă doar 200 – 300 g orez fiert pe zi și mere la discreţie. În această cură, alimentele celelalte – legumele, carnea, peștele, cartofii și pâinea în cantitate puţină – se introduc treptat, după cel puţin o lună în care s-a consumat doar orez fiert și mere.

Mărul este folosit și în cosmetică, mai ales sub formă de suc, dar efectele sunt însemnate și dacă este consumat ca atare, fiind hrănitor pentru piele și apărând-o de agresivitatea mediului.
Ele contin vitaminele A, B, C, PP și, desigur, vitamina C, acizi organici, zaharuri, protide, taninuri, lignine, pectină. Cea mai mare cantitate de vitamina C se găsește în coaja mărului. Merele au o mare valoare calorică – 128 calorii la 100 g mere.

Perele padurete o excelenta sursa hranitoare si un bun remediu natural in: tratarea constipatiei, a tranzitului intestinal greu, imbunatateste digestia prin continutul de fibre; datorita continutului de vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E si PP si multitudinii de minerale (fosfor, sodiu, calciu, magneziu, sulf, potasiu, zinc, cupru, fier, mangan, iod), sunt indicate in intarirea sistemului imunitar;

sunt recomandate in tratarea calculilor renali, cistita (suc de fructe sau fructe uscate), dificultati de urinare, infectii urinare, litiaza urica sau prostatite (fructe proaspete); angina pectorala, hemoroizi, hipertensiune, anemie, artritism, astenie, cancer, colesterol in exces, debilitate fizica, guta, reumatism, iritatii si diverse leziuni ale pielii....incercati cand aveti ocazia sa captati gustul lor in diferite gemuri sau preparate pentru iarna...cateva borcanele din fiecare,ne va colora prajiturile si preparatele cu care ne vom iumi prietenii.Savarinele mele intotdeauna in loc de jeleu le decorez cu delicioasa dulceata de cirese salbatice si sunt deosebit de delicioase....sunt foarte multe de povestit,am incercat cateva randuri de poveste despre arbustii nostri plini de tepi si sanatate.Sanatate maxima tuturor!!!

Înapoi la “Casa si gradina”




  Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 1 vizitator

cron